Wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Jak prawidłowo zaparzać herbatę?

Jak prawidłowo zaparzać herbatę?

Data dodania: 16-02-2022


Liście krzewów herbacianych posiadają wyjątkowy aromat, który jest doceniany praktycznie w każdym zakątku świata. Do optymalnego wzrostu te rośliny potrzebują odpowiednich warunków klimatycznych, dlatego liście herbaty najlepszej jakości pochodzą w zdecydowanej większości z regionów Azji, w których panuje gorący i wilgotny klimat.

Co ma wpływ na smak herbaty?

Oczywiście największy wpływ na smak naparu ma jakość liści. Najwięcej aromatu dają suszone liście, które nie zostały mocno rozdrobnione. Nie bez znaczenia jest również pochodzenie herbaty, dlatego najlepiej korzystać z produktów sprawdzonych firm lub zdecydować się na zakup w sklepie specjalizującym się w sprzedaży herbaty.

Oprócz jakości liści na smak naparu bardzo duży wpływ ma sposób zaparzania, a jeszcze większy jakość wody użytej do przygotowania naparu. 

Jak prawidłowo zaparzać herbatę?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w pierwszej kolejności warto podgrzać kubek lub filiżankę, ponieważ pomaga to w utrzymaniu odpowiedniej temperatury wody w trakcie parzenia.

Następnie należy wsypać dokładnie odmierzoną ilość suszu i zalać gorącą wodą. Bardzo ważne jest zachowanie tej kolejności, dla uzyskania smaku i aromatu o odpowiedniej intensywności liście należy zalać wodą, a nie wrzucać do niej.

Każdy typ herbaty posiada swoje indywidualne właściwości, dlatego temperatura wody, jak i długość parzenia zależą właśnie od tego czy przygotowujemy herbatę czarną, zieloną czy też czerwoną.

Temperatura i czas parzenia poszczególnych typów herbaty

Herbata czarna - jest najpopularniejszym typem herbaty, który stosuje się powszechnie na całym świecie. Ta herbata powinna zostać zalana wodą o temperaturze w przedziale 95 -100 stopni, a długość jej parzenia wynosi od 1,5 do maksymalnie 3 minut. W ten sposób można uzyskać napar o głębokim aromacie bez goryczki.

Herbata czerwona - wiele osób chętnie po nią sięga ze względu na jej wyjątkowe właściwości zdrowotne. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii, dlatego często jest wykorzystywana wspomagająco przy odchudzaniu. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia organizmu dzięki zawartości dużej ilości związków mineralnych i działa moczopędnie. W celu uzyskania naparu o najlepszych właściwościach zdrowotnych i bogatym aromacie czerwoną herbatę należy parzyć w temperaturze 90 stopni, nie dłużej niż 3 minuty. Każdą herbatę czerwoną można parzyć wielokrotnie, najlepiej do momentu kiedy smak i aromat nadal sprawiają nam przyjemność

Herbata zielona - przez ostatnie lata zyskała ogromną popularność w Polsce. Znana jest głównie ze względu na zawartość substancji, które wpływają korzystanie na przemianę materii, działa również moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Herbatę zieloną należy zalać wodą, która ma temperaturę między 70 a 80 stopni i pozostawić od 2 do 3 minut w celu zaparzenia.

Herbata biała - nieco mniej popularna odmiana, która wyróżnia się delikatnym smakiem. Warto wiedzieć o tym, że herbatę białą można z powodzeniem zaparzać kilka razy. Do prawidłowego zaparzenia potrzebuje wody o temperaturze pomiędzy 75 a 90 stopni, pierwsze parzenie powinno trwać od 1 do 3 minut, przy kolejnych można ten czas wydłużyć nawet do 10 minut.

Podane powyżej opisy są tylko czysto informacyjne, a żeby uzyskać swój ulubiony smak, to należy eksperymentować, zmieniając minimalnie sugerowaną temperaturę wody, czas zaparzania czy ilość użytego suszu.

Jakiej wody użyć do zaparzenia herbaty?

Najlepiej miękkiej, im twardsza woda tym smak zostanie bardziej zakłócony przez zawarte w niej minerały. Aby poprawić smak i jakość wody, szczególnie kiedy jesteśmy miłośnikami herbaty czy kawy, warto zaopatrzyć się w odpowiednie filtry oczyszczające wodę z większości niechcianych „zanieczyszczeń”. 

My stosujemy kilkustopniowy filtr całkowicie oczyszczający wodę, po czym zostaje ona poddana kontrolowanej mineralizacji i ostatecznie strukturyzacji…ale to już temat na inny wpis.


Przejdź do strony głównejWróć do kategorii Blog
Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.  

Copyright © Alchemia Smaków - Wszelkie prawa zastrzeżone / Realizacja: Cyber-SHOP.dev
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu