Czerwona herbata liściasta pochodzi z tego samego krzewu, co czarna. Różnicą jest, że czerwona jest poddawana tylko częściowej fermentacji. Dzięki temu ma inny smak i odmienne właściwości. Spożywanie czerwonej herbatypu-erh, gdyż to ona jest najbogatsza w składniki odżywcze, może pokryć częściowe zapotrzebowanie na minerały. Napar z 2 g liści posiada: chrom (ok. 20%), żelazo (2-6%), miedź (1-2%) oraz w śladowych ilościach cynk i magnez. Czerwona herbata liściasta ma charakterystyczny ziemisty smak, do której z czasem trzeba przywyknąć. Alternatywą jest czerwona herbata z dodatkami, która wprowadzi w fenomen czerwonej herbaty, urozmaicając ją różnymi dodatkami jak owoce, kwiaty i aromaty. Ceny herbaty czerwonej różnią się od siebie, w zależności od rodzaju, długości leżakowania, czy różnorodności dodatków.
Wyróżnia się trzy rodzaje herbaty czerwonej: Pu-erh, Oolong, Puszong.
wspomaga układ odpornościowy
usuwa toksyny z organizmu
obniża poziom cholesterolu
Obniża ciśnienie krwi
przyspiesza przemianę materii
wspomaga koncentrację
Herbaty czerwone powinny być parzone w wodzie nieprzekraczającej 90°C, by wydobyć ich cenne właściwości. Wystarczy poczekać 4 minuty od zagotowania wody, by nie sparzyć herbaty i cieszyć się jej wyśmienitym smakiem i właściwościami. Czas parzenia powinien wynosić 1 do 3 minut. Dłużej parzona herbata czerwona nabiera goryczy. By wydobyć mocniejszy napar, należy zwiększyć ilość suszu, a nie wydłużyć czas parzenia.
W naszym sklepie posiadamy herbaty czerwone czyste dla koneserów jak i z dodatkami, dla chcących poznać lub przekonać się do czerwonej herbaty, czy też dla poszukujących urozmaicenia smakowego. Oryginalna chińska czerwona herbata pu erh i oolong to kwintesencja smaku i wartości odżywczych. Szeroka gama smaków sprawia, że każdy znajdzie coś odpowiedniego pod swoje kubki smakowe. Od ziemistych i bardzo intensywnych, po delikatne, kwiatowe i owocowe aromaty.
Casablanca to połączenie herbaty pu-erh z owocami kandyzowanymi, płatkami jaśminu, owocami aronii i malin. Jej zrównoważony smak może być pierwszym krokiem do picia czystej czerwonej herbaty.
Pu-erh Premium 6-cio Letni Dongzhai należy do rodzaju czerwonych herbat nazywanych leżakowanymi. Mocny, ziemisty, intensywny napar idealny dla koneserów czerwonej herbaty.
Czerwona herbata Pu-erh Earl Grey posiada charakterystyczny aromat, przez dodanie aromatu bergamotki.
Pu- erh Tuo Tea sprasowana czerwona herbata w formie gniazd, ma intensywny, lecz zrównoważony smak.
Pu-erh Figa Indyjska czerwona herbata wspomaga diety wyszczuplające. Połączenie ananasa, rodzynek, figi z dodatkiem leśnych owoców idealnie przywraca równowagę w organizmie.
Pu-erh Yunnan to czysta czerwona herbata, należy do rodzaju herbat leżakujących. Napar jest intensywny, mocno ziemisty o niepowtarzalnym aromacie.
Pu-erh Irlandzka Whiskey w zapachu przypomina dojrzałą whiskey, w smaku czarną herbatę z dodatkiem mocnego alkoholu. Napar jest wyjątkowy i bardzo aromatyczny.
Pu-erh Jing Jang wzbogacona ciekawymi dodatkami, które zniekształcają naturalny smak czerwonej herbaty nadając jej wyjątkowego aromatu. W skład wchodzą kawałki drzewa sandałowego, kwiaty jaśminu i róży, liście curry, wiśnie i kurkuma.
Pu-erh Kombucha to herbata czerwona z dodatkiem suszonego, sproszkowanego grzyba herbacianego Kombuchy i kawałkami limonki. Herbata posiada niesamowite właściwości zdrowotne, oczyszcza i wzmacnia organizm, reguluję pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę wątroby, nerek. Kombucha jest bogata w kwas mlekowy, glukonowy, cytrynowy, witaminy z grupy B, wit C, cynk, magnez, żelazo, miedź.
Czerwona herbata Turkusowa Milk Oolong nabiera swojego smaku poprzez aromatyzowanie jeszcze niewysuszonych liści mlekiem. Jest znacznie delikatniejsza i zaskakuje niezwykłym smakiem.
Czerwona herbata OolongPełnia Księżyca to mieszanka fermentowanego oolonga z hibiskusem, żurawiną i jabłkiem. Ma aromat prażonego jęczmienia przez palenie w specjalnym piecu. Jest bardzo delikatna z nutą cytrusów.
Pu-erh Rumowy powstał dla wszystkich miłośników rumu. Dodatek rodzynek i aromatu rumowego nadaje jej przyjemnego i delikatnego smaku. Czerwona herbata idealna na jesienne i zimowe wieczory.