Pieprz jest od wieków niekwestionowanym królem egzotycznych przypraw. Jego ojczyzną jest Azja - "kraina, gdzie pieprz rośnie" jak ją dawniej określano. Istnieje kilka "gatunków" pieprzu: czarny, biały i zielony. Wszystkie trzy to owoce jednej i tej samej rośliny, ale zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce. Ziarna pieprzu białego to dojrzałe owoce pieprzu, które po zebraniu usypuje się w stosy, nakrywa kocami i pozostawia na kilka dni. W wyniku zachodzącej fermentacji, zewnętrzne, mięsiste warstwy owocni miękną i dają się łatwo usunąć. Otrzymane w ten sposób szare pestki myje się, odsącza na sitach i suszy na słońcu, aż staną się żółtawobiałe. Wszystkie pieprze różnią się również nieco smakiem i zapachem. Biały pieprz ma smak mniej palący i bardziej subtelny niż czarny.
Idealny do:
- Do białych mięs, drobiu, ryb, jajek, pasztetów i serów a także do sałatek, zup, białych sosów, gulaszów z podrobów oraz dań z warzyw (fasolka szparagowa).
Składniki:- Pieprz biały ziarno 100%.
Kraj pochodzenia:
- Różny w zależności od partii, o właściwy proszę pytać drogą mailową.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 25 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.